Miért könnyíti meg az Enneagram a mindennapokat?

Sokak mindennapját nehezítik meg állandó konfliktusok és veszekedések pusztán azért, mert nem látnak bele az emberek fejébe, így esélyük sincs megtudni, hogyan látják mások a világot. Ez meglehetősen gyakran szokott vezetni felesleges vitákhoz, különösen akkor, amikor a két fél kölcsönösen meg van győződve arról, hogy márpedig csak nekik van igazuk, és nem nyitottak mások véleményére. Az Enneagram pontosan abban segít, hogy jobban megismerjük a környezetünkben lévő emberek viselkedését és természetét, legyen szó munkatársról, főnökről, családtagról, vagy akár egy vadidegenről. Különleges neve ellenére az Enneagram nem valamilyen mágikus, kézzel megfoghatatlan dologra utal.

A szó görög eredetű, és egy olyan emberismereti tudást takar, amely kilenc személyiségtípusba, kilenc értékrendbe, végül pedig kilenc viselkedésmintába sorolja be az embereket. A részletes, mégis jól átlátható modell valóságos hatalmat ad azok kezébe, akik megtanulják használni: az Enneagram segítségével megérthető, mi jár a másik gondolataiban, ezáltal jelentősen megkönnyebbülhet a kommunikáció. Ha jobban megértjük az emberek döntési mechanizmusait, az a magánéletben és a munkában egyaránt sikerekhez vezet, hiszen célirányosan tudni fogjuk, milyen érvekkel győzhetjük meg az egyes személyeket. Az elkerülendő témákkal szintén tisztában leszünk, így rengeteg felesleges vitát megúszhatunk.

Az Enneagram által nyújtott tudás néhány nap leforgása alatt elsajátítható: a témában már számos könyv íródott, valamint az interneten is találni lehet témába vágó cikkeket. Akiknek ez nem volna elég, akár tréningre is jelentkezhetnek, ahol tapasztalt szakértőktől sajátíthatják el a modell használatát.

Tags: