iPhone

A hatalmas Flappy Bird sztori

A Flappy Bird eredetileg 2013 májusában jelent meg iOS és Android készülékekre, ám igazán nagy népszerűségre csak hónapokkal később tett szert. A Vietnám fővárosában, Hanoiban fejlesztett játék koncepciója meglehetősen egyszerű: az érintőképernyő használatával egy apró madarat kell irányítani és kikerülni a jobbról érkező csöveket. A sikeres manővereket pontokkal jutalmazza a program, így minél távolabbra sikerül eljutni, annál magasabb lesz a rekord – ennek köszönhetően a szoftver gyakorlatilag sosem ér véget. A Flappy Bird elsősorban az elképesztő nehézségéről híresült el: még hosszas gyakorlást és próbálkozást követően is nehéz akár két számjegyű pontot elérni.
Nehézsége ellenére a Flappy Bird azonban hatalmas sikert aratott: néhány hónappal a megjelenést követően, 2014 elején a legtöbbször letöltött alkalmazássá vált az App Store áruházban. Ugyan a játék ingyenesen volt elérhető mindenkinek, az alkalmazáson belül elhelyezett reklámoknak köszönhetően hatalmas bevételre, napi 50000 dollárra tett szert a fejlesztő.

A siker nem tartott sokáig: miután már az egész interneten ismertté vált, a fejlesztő bejelentette, hogy mind az App Store, mind a Google Play áruházból eltávolításra kerül a Flappy Bird. Az alkotó, Dong Nguyen elmondása szerint túlságosan addiktívnak találta, így jobbnak látta levenni a játékát. Bizonyos források ezzel szemben jogi problémákra következtettek, a Flappy Bird ugyanis több elemében hasonlított a klasszikus Mario játékokra. Egyesek szerint a szoftverben akadályul szolgáló zöld csöveket teljes mértékben onnan vette át a fejlesztő, emellett maga a központi karakter is hasonlított egy korábbi Nintendo karakterre. A japán vállalat ennek ellenére már nyilvánosan is kommunikálta, hogy nincs közük a Flappy Bird eltávolításához.

Az egyszerű koncepciójú program elkészítése mindössze két-három napot vett igénybe a fejlesztő elmondása szerint. Miután kellőképpen elhíresült a világhálón, a játékkal a különféle médiák is foglalkozni kezdtek: a kritikusok meglehetősen vegyesen vélekedtek a szoftverről.