játékok

LEGO Friends szettet vettem a lányomnak, nagyon ürült neki

A LEGO Friends 410115 szettet már akkor kiszemeltem magamnak, amikor 2013 novemberében elérhetővé vált a boltokban. Tudtam, hogy a témáért rajongó kislányomnak keresve sem találhatnék ennél tökéletesebb játékot, így a karácsonyfa alatt már ott díszelgett a kiszemelt ajándék. Ugyan kezdetektől fogva számítottam rá, hogy a készlet jó választás lesz, ám a végeredmény még az én várakozásaimat is felülmúlta!

Ha netán nem ismernéd ezt a LEGO Friends készletet, a fő attrakciója egy hatalmas luxushajó, ami elképesztő részletességgel van kidolgozva. Ez már a külsején is látszik, hiszen tele van olyan apróságokkal, melyekért odáig vannak a kislányok. Ilyen például a jacht hátulján megtalálható vízicsúszda, az orrnál lévő napozórészleg, valamint a fedélzeten helyet kapott bár. Jómagam is csodálkozva nézegettem az érdekességeket, amikből a hajó belsejében csak több van. A jármű ugyanis szétnyitható, odabent pedig rengeteg extra várja a LEGO Friends rajongókat, a konyhától kezdve a nappalin át egészen a kétágyas hálószobáig. A rengeteg apró tárgynak köszönhetően a gyerekek órákig el tudnak szórakozni a hajóval – ha nem szeretnél rövid időn belül új szettet vásárolni, ez bizony egy tökéletes választás. Az egyes építőelemek kompatibilisek más LEGO-sorozatokkal, így egyedi építményeket is létrehozhatnak a lányok.

Nem a jacht a készlet egyetlen izgalmas eleme, hiszen ezen kívül is kaptak helyet különféle érdekességek. A dobozban a LEGO Friends világának három szereplője Mia, Maya és Andrew is megtalálható: érdemes kiemelni, hogy az univerzum minifigurái teljesen egyediek, és számtalan különféle módon kombinálhatóak a többi karakterrel. A lányok a jacht előnyeinek élvezése mellett jet-skire is pattanhatnak, hogy megkeressék a szetthez szintén mellékelt delfineket –erre az állatfajtára kizárólag a LEGO Friends 41015 készletben csaphatnak le a rajongók.

A hatalmas Flappy Bird sztori

A Flappy Bird eredetileg 2013 májusában jelent meg iOS és Android készülékekre, ám igazán nagy népszerűségre csak hónapokkal később tett szert. A Vietnám fővárosában, Hanoiban fejlesztett játék koncepciója meglehetősen egyszerű: az érintőképernyő használatával egy apró madarat kell irányítani és kikerülni a jobbról érkező csöveket. A sikeres manővereket pontokkal jutalmazza a program, így minél távolabbra sikerül eljutni, annál magasabb lesz a rekord – ennek köszönhetően a szoftver gyakorlatilag sosem ér véget. A Flappy Bird elsősorban az elképesztő nehézségéről híresült el: még hosszas gyakorlást és próbálkozást követően is nehéz akár két számjegyű pontot elérni.
Nehézsége ellenére a Flappy Bird azonban hatalmas sikert aratott: néhány hónappal a megjelenést követően, 2014 elején a legtöbbször letöltött alkalmazássá vált az App Store áruházban. Ugyan a játék ingyenesen volt elérhető mindenkinek, az alkalmazáson belül elhelyezett reklámoknak köszönhetően hatalmas bevételre, napi 50000 dollárra tett szert a fejlesztő.

A siker nem tartott sokáig: miután már az egész interneten ismertté vált, a fejlesztő bejelentette, hogy mind az App Store, mind a Google Play áruházból eltávolításra kerül a Flappy Bird. Az alkotó, Dong Nguyen elmondása szerint túlságosan addiktívnak találta, így jobbnak látta levenni a játékát. Bizonyos források ezzel szemben jogi problémákra következtettek, a Flappy Bird ugyanis több elemében hasonlított a klasszikus Mario játékokra. Egyesek szerint a szoftverben akadályul szolgáló zöld csöveket teljes mértékben onnan vette át a fejlesztő, emellett maga a központi karakter is hasonlított egy korábbi Nintendo karakterre. A japán vállalat ennek ellenére már nyilvánosan is kommunikálta, hogy nincs közük a Flappy Bird eltávolításához.

Az egyszerű koncepciójú program elkészítése mindössze két-három napot vett igénybe a fejlesztő elmondása szerint. Miután kellőképpen elhíresült a világhálón, a játékkal a különféle médiák is foglalkozni kezdtek: a kritikusok meglehetősen vegyesen vélekedtek a szoftverről.